Svenska golfare som har lyckats

Visst har vi i Sverige haft succé inom golfsammanhang fast vi inte är någon golfnation direkt, det har funnits och finns än idag män samt kvinnor som spelar på elitnivå.

Att vi inte producerar mer golftalanger i Sverige kan bero på klimatet som vi har här. Sommar, höst, vinter och vår. Golfbanorna är inte öppna tillräckligt länge av förklarliga skäl och då minskar utvecklingsmöjligheterna. Ishockey tex är en sport som kan spelas inomhus året om och då är det en stor skillnad på träningar och möjligheter till att fortsätta med den.

Jesper Parnevik

Jesper är en av få professionella golfspelare som kommer från Sverige. Han har även varit med ganska länge som proffs, första riktiga proffstouren gick han redan 1986. Känner du igen efternamnet på Jesper? Han är nämligen son till Bosse Parnevik som är en svensk komiker och imitatör som slog igenom i Lennart Hylands tv-program ”Karusellen”. Jespers storhetstid var runt år 2000 när han vann flera tävlingar på den amerikanska PGA Touren och blev rankad på plats nummer 7 som den bästa golfspelaren i världen. Efter det har han inte varit uppe i toppen och spelat men han fortsätter fortfarande och är även aktuell i andra sammanhang. Bland annat som fotomodell för golfmode för herrar och en egen tv-serie i TV3.

Annika Sörenstam

Annika är den mest historiska av alla golfspelare från Sverige. Hon slutade att spela golf som proffs 2008 men då hade hon hunnit med många fina år med vinster och utmärkelser. Annika blev proffs 1992 och är en av de mest framgångsrika golfspelarna någonsin, alla kategorier. Med över 72 segrar och ungefär 20 miljoner dollar i inspelade pengar i USA och 2 miljoner Euro i Europa så ligger hon i toppen på listorna. 2003 blev en annan milstople för svenska Annika när hon blev inbjuden att spela i herrarnas PGA Tour-tävling, hon var den andra kvinnan i världen att delta i en tävling för herrar sedan 1945.

När Annika slutade så fick man se henne i ett amerikanskt tv-program med legenden David Letterman. Där läste hon upp en topplista på 10 skäl varför hon skulle sluta med golfen, väldigt humoristiskt förstås men ett strålande framträdande av Annika. Vill du se det roliga klippet så kan du göra det här

Gustav Adolf Bielke

Om vi går tillbaka lite i tiden så ska vi presentera en annan golfspelare som var pionjär. Gustav Adolf Bielke var den förste svenska som fick internationella framgångar på 50- och 60-talet. Han var dessutom en stor idrottsman som spelade bra i många sporter. Gustav Adolf Bielke var även aktiv som bandyspelare, ishockeyspelare i Allsvenskan och spelade på toppnivå i curling.

Liselotte Neumann

Liselott växte upp precis bredvid en golfbana och blev en stjärna i början på 80-talet när hon vann SISM med nio slag från tvåan. Hon spelade även US-Open i USA och klev in som nummer ett och avslutade även som nummer ett efter tävlingen. Hon var en stor förebild för generationen som kom efter henne.